Shanty-Pedia

Shanty zoeken...
The Liverpool Packet, een capstan shanty.
Packet: een snel  varend zeilschip  met  min of meer regelmatige  aankomst- en vertrektijden tussen vaste plaatsen zoals bijv. Liverpool--New York. De meeste Packets waren schoeners, ranke schepen met een groot zeiloppervlak.

Het woord zelf gaat terug tot het Anglo-French [1066---1200]  en is ontstaan vanuit  het Old-French tijdperk [800-1300] nl. Pacquet. Alles aan boord van deze Packets was onderhevig aan snelheid en nog eens snelheid. De snelle reistijden waren prettig voor de passagiers  maar konden alleen worden bereikt  door  een genadeloos opgejaagde bemanning die onder kadaver discipline stond van bikkelharde officieren met een grote bek en losse handjes. Rennen en vliegen was het devies. De bemanningsleden van de Packets werden Packetrats genoemd  en waren  1e klas zeelieden.
The   Bowery rond 1910
The   Bowery: een buurt in Manhattan [New York]. De naam is een verbastering van het Nederlandse woord "Bouwerij". De Bouwerij was het landgoed waar de Nederlandse gouveneur Peter Stuyvesant resideerde.
Vanaf ca. 1880 begon de achteruitgang en gedurende de Jaren 1920 en 1930  [de economische crisis/Wallstreet]  tot aan  begin 1980 zou The Bowery  bekend staan als een totaal verpauperde buurt met een hoog percentage daklozen, hoeren, alcoholisten, ranzige horecagelegenheden, gokkamertjes  en zo alles bij elkaar een gebied met een hoog criminaliteitsgehalte. 
The Bowery vormde de grens tussen Little Italy en Chinatown en The Lower East Side  aan de andere zijde  die elk ook zo hun vaak duistere  kenmerken hadden. In die jaren was er een gezegde: ‘lodging in the Bowery’  ofwe:’logeren op het allerlaagste  niveau!’  Dat kon gebeuren  rond 1892 in het ’Seven Cents Flophouse’. Inderdaad, voor  7 cents !  Was dat ook nog te duur  dan kon je alleen nog terecht bij een politiebureau (in een lege cel) tot de volgende ochtend of bij een vervallen café waar je voor  three cents  snachts aan tafel of op het biljart mocht liggen! 
Tugboat: een relatief kleine sleepboot met een, naar verhouding, groot motorvermogen. Er zijn diverse types mogelijk waaronder:  1-Zeesleepboot, 2-Kustsleepboot, 3-Havensleepboot, 4-Binnenvaartsleepboot. De tugboats waren de eerste gemotoriseerde schepen en werden vrijwel exclusief gebruikt om de zeilschepen naar open water te slepen.
De Engelse shantyman  Pete  Hayselden  ,beter bekend als Shanty Jack, woonachtig in Cleethorpes [Humberside  U.K.]  werkt al jaren op zo’n tugboat en is een graag geziene deelnemer aan Maritime Festivals in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Polen, Noorwegen en Nederland met zijn concertina en zijn behendige  beheersing van ’THE BONES ’. Een echt ’Character’  zeker als hij ietwat rode wangetjes heeft gekregen van  de bekende  ’Hollandse Graanbouillon’ . Hij speelt en zingt net zo makkelijk  alleen of met Paul Cough & Robin Garside [Monkey’s Orphan] als voorheen met  Stormalong John met wie hij de  CD ‘Maiden Voyage’  uitbracht.
The salt house  docks: een der beroemde Docks van die heerlijke energierijke haven/muziekstad Liverpool. Werd geopend in  1753. Is verbonden met Canning Dock in het noorden, Wapping Dock  in het zuiden  en Albert Dock  in het westen. Het was een grote doorvoerhaven van zout  zoals de naam al aangeeft. Dit zout ging bijv. naar Newfoundland  en  The Isle Of  Man voor het zouten van de gevangen vis. Grote  structurele verbeteringen aan het Dock werden verricht in 1842  en  1855. 
The Salthouse Dock Warehouses zijn nu, al dan niet in geheel nieuwe stijl, royale comfortabele  appartementen geworden voor yuppen en oud-voetballers zoals Michael Owen van fc. Liverpool .  Mooi wonen met uitzicht op de Pier Head [World Heritage] en leuke winkels met horecagelegenheden  op de begane grond . Kortom, het voelt zeker niet als een taakstraf  om hier eens het shanty-singing  van nabij te bestuderen ! En dicht bij de vermaarde en eerder besproken Baltic Fleet  Pub, dat heerlijke shanty-singing paradijs!
The Rock Light: bekend onder de naam Perch Rock Battery  [Vuurtoren] en gelegen op het noordelijk deel van het Wirral Peninsular [schiereiland].  In 1827  werd hier een  vuurtoren alsmede een flink fort gebouwd  ter verdediging van de monding van de wereldberoemde  Mersey . De feitelijke ingebruikneming volgde op 1 maart 1830 met de aanstelling van twee vuurtorenwachters die ook in de toren woonden maar al snel kwam er nog een derde wachter bij. Het Perch Rock Lighthouse  was ontworpen door John Foster  die John Smeaton’s Eddystone Lighthouse van 1756 als uitgangspunt nam.
Er werden namen gebruikt zoals Black Rock Light en Rock Perch Light maar vanaf 1870 resteerde uitsluitend nog de naam Perch Rock Light . Vanaf 1925 waren er door automatisering geen vuurtorenwachters meer nodig. Tot en met de Tweede Wereldoorlog bleef het Fort een defensieve rol vervullen en in deze jaren werd er ook een radarstation  gevestigd dat naar eigen zeggen het eerste  in Engeland zou zijn geweest. De bewapening van het Fort is slechts  1 x gebruikt  om een Duitse U-Boot in Liverpool Bay  de stuipen op het lijf te jagen.  De laatste keer dat men de wapens gebruikte was in 1951 tijdens de Festival Of Britain  Celebrations.  Drie jaar later werden alle wapens  weg gehaald en naar het Woolwich Arsenal  gebracht. In 1969 kwam het Fort in handen van R.Ainsworth die het hele bouwwerk veranderde in een grootschalige amusementsbeweging met zwembad, gokhallen, pubs, indoor tennishal, restaurantjes en een Nightclub. [We zouden hem misschien wel de Engelse broer van onze Hennie van de Most kunnen noemen ?] In 1976 was het einde al daar na langdurige verliezen en raakte het geheel in verval .  Het vuurtorenlicht  zond in 1973 zijn laatste stralen uit en werd toen verkocht aan een architect ,Norman Kingham, tevens lokaal zakenman, en hij begon met de omvangrijke restauratie om er een museum van te maken. De vuurtoren zelf zou een  gebouw worden met bruidssuites dus een honeymoon- verblijf.  Deze vuurtoren werd in 1997 nogmaals verkocht samen met het Fort aan Douglas Darroch . Momenteel is het complex in particuliere handen en herbergt  het een museum en hoopt men met hulp van de bezoekers [gelden] een volledige restauratie te bereiken  en het geheel als historisch monument te kunnen behouden. Het valt onder de Grade Two Listed Buildings .
"Wild Irish Seas" Margaret McKenna, 2020
The Wild Irish Sea: elk jaar zijn er in Liverpool The Irish Sea Sessions.In December 1909 zonk de SS  Ellan Vannin op weg tussen Liverpool en The Isle Of Man. Hughie Jones schreef er een prachtig lied over nl. ‘Ellan Vannin.’ Er is via google ook een mooie uitvoering te beluisteren: ’Lizzie Nunnery Sings Ellan Vannin’. Hughie zelf was onderdeel van de legendarische ‘Spinners’ met 2. 000 optredens in heel Engeland, ca. 300 TV optredens, honderden Radio presentaties en ca. 30 Cd’s. Ondanks nationale en internationale  inspanningen bleven zij praktisch elke week terugkeren naar Liverpool als hun thuisbasis om daar in de Trition Pub in, jawel hoor, in Paradise Street, hun shanties ten gehore te brengen.  Hun CD ’Songs Of The Tall Ships’ zongen ze samen vol met de leden van The Ocean Youth Club . 
Sleet, 3e regel chorus = ijzig koude regen/hagel/ijzel.
PK.

Tekst:

 

At the Liverpool docks at the break of the day

I saw a flash packet bound westward away

She was bound to the westward where the wild waters flow

She’s a Liverpool packet, oh Lord let her go.

 

Refrein

Bound away, bound away

Through the ice, sleet and snow

She’s a Liverpool packet, oh Lord let her go.

 

Oh the time of her sailing is now drawing nigh

Stand by all ye lubbers we’ll wish you goodbye

A pair of clean heels to ye now we will show

She’s a Liverpool packet, oh Lord let her go.

 

Refrein

 

And now we are leaving the sweet Salt house Docks

And the boys and the gals on the pier head do flock

All the boys and the gals are all shouting hurro!

She’s a Liverpool packet, oh Lord let her go.

 

Refrein

 

And now we are waiting in the Mersey so free

Awaiting the tugboat to tow us to sea

And we’ll round the Rock Light where the salt tides do flow

She’s a Liverpool packet, oh Lord let her go.

 

Refrein

 

And now we are howling down the wild Irish sea

Our passengers are merry and their hearts full of glee

Our sailors like tigers they walk to and fro

She’s a Liverpool packet, oh Lord let her go.

 

Refrein

 

And now we are off the banks of Newf’ndland

Where the bottom’s all fishes and fine yeller sand

And the fishes they sing as they swim to and fro

She’s a Liverpool packet, oh Lord let her go.

 

Refrein

And now we’re arriving in old New York town

We’re bound for the Bowery, and let sorrow drown

With our gals and our beer boys oh let the song flow

She’s a Liverpool packet, oh Lord let her go.

 

Refrein

 

 

 

Vertaling:

 

In de dokken van Liverpool, bij het krieken van de dag

zag ik een snelle pakketboot, bestemd voor het westen

Ze was bestemd voor het westen, waar de wilde wateren stromen.

Ze is ‘n packetboot uit Liverpool, o god laat ‘r gaan

 

Refrein

Ga op weg, ga op weg

door het ijs, smerige regen en sneeuw

Ze is ‘n packetboot uit Liverpool, o god laat ‘r gaan

 

De tijd van vertrek komt nu wel dichtbij

Kijk alle landrotten, we zeggen jullie vaarwel

Wij laten jullie een paar schone hakken zien.

Ze is ‘n packetboot uit Liverpool, o god laat ‘r gaan

 

Refrein

 

En nu verlaten we de Salthouse Docks

en de jongens en de meiden drommen samen op het havenhoofd

en de jongens en de meiden roepen luid ‘Hoezee!’

Ze is ‘n packetboot uit Liverpool, o god laat ‘r gaan

 

Refrein

 

En nu wachten we op de rivier de Mersey

Wachtend op de sleepboot die ons naar ze zal slepen.

en we ronden de  Rock Light, waar het zoute water stroomt.

Ze is ‘n packetboot uit Liverpool, o god laat ‘r gaan

 

Refrein

 

En nu stormen we door de wilde Ierse zee

on passagiers zijn vrolijk en hun harten vol plezier

onze matrozen rennen als tijgers heen-en-weer.

Ze is ‘n packetboot uit Liverpool, o god laat ‘r gaan

 

Refrein

 

En nu zijn we bij de banken van Newf’ndland

Waar op de bodem allemaal vissen zijn en mooi geel zand.

En de vissen zingen als ze heen-en-weer zwemmen.

Ze is ‘n packetboot uit Liverpool, o god laat ‘r gaan

 

Refrein

 

En nu komen we aan in New York stad

We gaan naar de Bowery en verdrinken ons verdriet

Met onze meiden en ons bier jonges, o laat het lied stromen.

Ze is ‘n packetboot uit Liverpool, o god laat ‘r gaan

 

Refrein

 

 

 

Bijgewerkt op: 01-12-24